ACTIVITATI DE COMERT INTRACOMUNITAR SI EXPORT IN ANUL 2023-DSVSA ARGES

Cu o suprafata de 6826 km 2 si o populatie de peste 640 000 de locuitori,  Argesul  a devenit printre cele mai performante si atractive judete pentru dezvoltarea industriei zootehnice, agroalimentare cat si in domeniul agroturistic.

Evidenţiem faptul că o tendinţă de creştere a exportului si a comertului intracomunitar de animale vii si produse alimentare provenite din judetul Arges este datorată adoptării de tehnologii performante, prin investiţii, cu efecte benefice asupra calităţii, productivităţii muncii şi a costurilor de producţie.

Înainte de a se efectua operatiunile de export si/ sau comert intracomunitar cu animale vii sau alimente, institutia noastra se asigura că ele îndeplinesc cerințele UE în ceea ce privește sănătatea oamenilor și a animalelor, protecția mediului și drepturile consumatorilor.

Datorita dezvoltarii accelerate din ultimii ani a unitatilor de crestere si reproductie a animalelor, unitatilor de abatorizare si a unitatilor de procesare a carnii si a laptelui, activitatea de export si comert intracomunitar in anul 2023 la nivelul judetul Arges a fost una intensa cu mobilizarea tuturor medicilor veterinari oficiali responsabili.

Unitatile de crestere a bovinelor de carne au livrat in cursul anului 2023 catre Statul Israel un numar de 7106 capete pentru crestere sau sacrificare  iar catre tari comunitare un numar de 230 capete.

Unitatile de procesare a carnii au livrat prin  comert intracomunitar catre state cum ar fi Austria, Belgia, Franta, Italia, Olanda si Germania o cantitate de 1360 tone produse alimentare fabricate in judetul nostru si 38 de tone catre Marea Britanie.

Fabricile de procesare a laptelui au livrat prin comert intracomunitar in state cum ar fi Germania, Italia, Spania, Croatia, Grecia, Ungaria sau Bulgaria 1165 de tone produse lactate iar prin operatiuni de export catre tari terte ( Arabia Saudita, Armenia, Bosnia, Kosovo, Macedonia si Moldova) o cantitate de 1733 tone.

Unitatile de productie si ambalare a oualor de consum au livrat in cursul anului 2023 un numar de 302 400 bucati catre Republica Moldova.

Mentionam faptul ca DSVSA Arges, prin serviciile de specialitate va oferi in continuare consultanta gratuita fermierilor si procesatorilor din industria alimentara atat la sediul institutiei cat si prin medicii veterinari oficiali din teritoriu pentru accesarea de fonduri europene si dezvoltarea capacitatilor de productie si procesare  pentru unitatile din judetul Arges.

Pentru anul 2024 instituia noastra estimeaza o noua crestere a comertului intracomunitar, import/ export cu animale vii si produse alimentare de origine animala, si astfel, isi va adapta programul strategic si procedurile de import-export astfel incat, prin medicii veterinari oficiali, sa asigure o monitorizare obiectiva si profesionista a comertului la nivelul judetului nostru, adaptata la noua legislatie comunitara.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. DUMITRU-SORIN SORESCU