COMUNICAT DE PRESA- program supraveghere, control si eradicare rabie

     În conformitate cu Programul de supraveghere, control și eradicare a Rabiei în Romania și în contextul expirării celor 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare prin distribuție aeriană de momeli vaccinale antirabice – campania de toamnă 2023, se va demara începând cu data de 12.02.2024 campania de împușcare a vulpilor în vederea realizării examenlelor de laborator pentru determinarea eficienței vaccinării.

 

  • vulpile vor fi împușcate în campanii de vânătoare organizate (4 vulpi/100 km²/an);
  • campania de vânătoare va fi organizată de către gestionarii fondurilor cinegetice, cu notificarea D.S.V.S.A. Argeș pentru planificarea transporturilor loturilor de vulpi;
  • campania de vânătoare se va desfășura făra câini de vânătoare;
  • personalul care manipulează vulpile împușcate vor purta obligatoriu echipament de protecție (mănuși), evitând alte manopere decât cele de recoltare a vulpilor după împușcare;
  • conform programului de împușcare și recoltare vulpi pentru campania de toamnă 2023, numărul de vulpi stabilit pentru județul Argeș, este de 130.

 

Au fost instruiți toți medicii veterinari oficiali și gestionarii fondurilor cinegetice, privind procedura de împușcare a vulpilor în scopul determinării eficienței vaccinării antirabice.