In corelatie cu aceste noi prevederi legislative, ANSVSA vine in sprijinul fermierilor care doresc sa isi deschida un centru de sacrificare a pasarilor la nivelul fermei cat si pe cei care deja detin un astfel de centru, derogari care se vor aplica unitar la nivel national si, astfel, existența unor noi locuri de sacrificare a pasarilor în zona rurală crează un lanț alimentar scurt și reprezintă tranziția către un sistem alimentar mai sănătos și durabil.
PRINCIPALELE CERINTE SI DEROGARI LEGISLATIVE CARE SE APLICA FERMIERILOR
-fermierii care sacrifica de la ferma proprie un numar mic, de maxim 10 000 de pasari de curte/ an trebuie sa fie inregistrati sanitar veterinar pentru activitatile de vanzare directa a carnii de pasare;
-centrul de sacrificare functioneaza in cadrul unei ferme unde sunt crescute pasarile, este interzisa cumpararea de pasari de la un alt fermier pentru a fi sacrificate, nu este permisa nici sacrificarea pasarilor in numele alcuiva, nefiind permisa prestarea de servicii;
-se pot sacrifica numai pasarile care provin din exploatatii care nu sunt supuse niciunei restrictii in legatura cu controlul bolilor, iar efectivul de pasari nu este pozitiv pentru nicio afectiune care ar putea sa faca carnea improprie pentru consumul uman;
-pentru pasarile introduce la sacrificare nu este nevoie de un certificate de sanatate animala si nici de un document de lant alimentar, dar la nivelul fermei trebuie sa existe informatii cu privire la moratitatile inregistrate si medicamentele veterinare administrate;
-producatorul vinde carnea obtinuta direct consumatorului final ( la poarta unitatii, in piete agroalimentare, targuri ) sau catre unitati de vanzare cu amanuntul locale, pe o raza de 100 km fata de producator ( inclusiv restaurante);
-unitatea trebuie sa dispuna de spatii separate de cele in care se cresc pasarile , dimensionate si amenajate corespunzator astfel incat sa se respecte regulile de igiena;
-peretii, pavimentele, usile, tavanele si echipamentele trebuie sa fie construite din material impermeabile, netoxice, neabsorbante, lavabile, usor de curatat si dezinfectat si mentinute intr-o stare buna de igiena;
-personalul trebuie sa aiba acces la vestiar si un grup sanitar, iar in functie de situatia de la fata locului( amplasarea centrului de sacrificare fata de vestiarul fermei, necesitatea respectarii conditiilor de biosecuritate pentru ferma )se poate utiliza vestiarul fermei, iar in timpul lucrului personalul trebuie sa aiba echipament de protectie, sa fie sanatos si sa cunoasca regulile de manipulare igienica a alimentelor;
-trebuie sa existe un spatiu frigorific pentru depozitarea carnii obtinuta in urma sacrificarii, conditia este ca pasarile depozitate sa nu vina in contact unele cu altele astfel incat racirea sa se produca cat mai repede si eficace;
-examinarea ante-mortem si post-mortem trebuie sa se efectueze de catre un medic veterinar oficial, astfel ca operatorul are obligatia sa informeze in acest sens medical veterinar oficial de la CSVSAO cu 24 de ore inainte de sacrificare, cu toate acestea, atunci cand fermierul sacrifice maxim 50 de pasari intr-o zi, examinarile se pot realiza si de catre acesta in urma instruirilor efectuate de catre DSVSA cu privire la recunoasterea semnelor clinice si a modificarilor anatomopatologice ce apar in caz de boala.
Mentionam faptul ca institutia noastra, prin personalul tehnic de specialitate, va promova acest proiect prin intalniri si consultanta gratuita acordata fermierilor din judetul Arges, astfel incat consumatorii sa beneficieze de produse din carne de pasare proaspata si sigura din punct de vedere sanitar veterinar.
Presiunea pe industria alimentara este cu atat mai mare in contextul economic si social mondial, asigurarea securitatii alimentare trebuind sa fie o prioritate principala pentru institutiile de stat din Romania si implicit pentru institutia noastra si drept urmare industria alimentara si zootehnica locala poate sa foloseasca aceasta oportunitate legislativa ca o parghie in pozitionarea mai buna la nivel national si european.