DESFĂȘURARE ACȚIUNE DE VACCINARE ANTIPSEUDOPESTOASĂ A GALINACEELOR EXISTENTE ÎN GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI

         Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, informează crescătorii și deținătorii de păsări domestice că, în această perioadă, desfășoară prin medicii veterinari de liberă practică concesionari, organizați în condițiile legii, acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a galinaceelor (găini, curci, bibilici) existente în gospodăriile populației, ce se desfășoară în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, cu modificările ulterioare, procedându-se la imunizarea în covor la întregul efectiv, cu vaccin inactivat adjuvantat, administrat parenteral. Contravaloarea vaccinului și a manoperei de vaccinare este suportată de către proprietari.

           Acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a păsărilor din gospodăriile populației este obligatorie, și intră în responsabilitatea medicului veterinar de liberă practică concesionar și a proprietarului de păsări, sub controlul și monitorizarea directă a D.S.V.S.A. Argeș, prin structurile tehnice și de control de specialitate. Refuzul de către proprietar de a accepta efectuarea vaccinării se sancționează conform legislației sanitare veterinare în vigoare.

        OBLIGAȚIILE PROPRIETARILOR:

  • aplicarea şi respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare, în vederea asigurării şi garantării sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protecţiei animalelor, protecţiei mediului şi a siguranţei alimentelor;
  • sprijinirea autorităților sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare de interes public.

        Boala de Newcastle (pseudopesta aviară) este o boală infecțioasă virală severă a păsărilor, produsă de toate tulpinile aviare ale Paramyxovirusului 1, cu o perioadă de incubație este de 4 – 6 zile, caracterizată prin:

  • tulburări digestive(gușă împăstată, fecale lichide, fetide, de culoare verzuie sau galben gri, uneori cu striuri de sânge);
  • respiratorii (jetaj seromucos, dispnee cu respirație zgomotoasă, adeseori bucală);
  • nervoase (convulsii generalizate, poziții anormale ale capului și gâtului).

Sursa principală de infecţie o reprezintă păsările bolnave care elimină virusul prin toate secreţiile şi excreţiile, inclusiv prin ouă.

     În cazul apariției și evoluției bolii se înregistrează pagube economice importante prin morbiditate şi mortaliate ridicată, scăderea productivităţii păsărilor şi prin cheltuielile mari necesare eradicării bolii.

Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat la D.S.V.S.A. Argeș!