Vaccinare antirabica vulpi

  In conformitate cu Programul de supraveghere, control si eradicare a rabiei in Romania, Programul de vaccinare prin distributie aeriana de momeli vaccinale antirabice la vulpi, se va desfasura incepand cu data de 14.10.2019, conform unui grafic de distributie;

  • Numarul de momeli/ Km² este de 25;
  • Numarul de campanii pentru perioada 2019-2020 este de 4;
  • Numarul de momeli vaccinale antirabice la vulpi estimat pentru judetul Arges, perioada 2019-2020, prin distributie manuala este de 8400;
  • Pentru anul 2019, campania II de vaccinare prin distribuire manuala, numarul de momeli este de 2100;
  • Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va efectua doar în zonele în care există vizuini:

                            – prioritare vor fi zonele din jurul localităţilor în care au fost confirmate cazuri de rabie (zone rabigene) şi zona împădurită de 500 metri din jurul localităţilor;

                          – momelile vor fi distribuite şi în zonele din jurul celorlalte localităţi, a lacurilor şi a drumurilor publice (autostrazi, sosele nationale).

  • Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină.
  • Momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.
  • Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţioneaza circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.
  • De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

A fost informata  I.P.J. Arges,  D.S.P. Arges,  C.J. Arges., Prefectura Arges,  I.T.R.S.V.  

Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind provedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neutilizate.

Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, paznicii de vanatoare, medicii veterinari oficiali  cu privire la modul de informare a populatiei pentru utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.