Recomandari privind aplicarea unor masuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor in incinta carora au acces consumatorii,precum si la nivelul pietelor agroalimentare

Avand in nvedere evolutia pandemiei cu COVID-19,precum si masurile restrictive dispuse ca urmare a starii de urgenta,la nivelul fiecarei unitati de vanzare cu amanuntul este necesara elaborarea unui plan de urgenta,luand in considerare cel putin urmatoarele aspecte:

Recomandari privind personalul lucrator:

– personalul angajat trebuie sa mentina permanent distanta sociala de minim 1,5 metri;

– implementarea unor masuri operationale care sa reduca interactiunea intre personalul angajat,cat si intre perrsonalul angajat si consumatori;

– monitorizarea permanenta  de catre operatorul din domeniul alimentar a starii de sanatate a personalului angajat;

– spalarea si dezinfectia mainilor personalului angajat sa se efectueze cat mai des si ori de cate ori este considerat necesar;

– personalul care manipuleaza produse alimentare trebuie sa poarte un echipament de protectie corespunzator compus din halat de culoare deschisa,boneta,masca,pantaloni si incaltaminte adecvata,ce trebuie pastrat intr-o stare de igiena corespunzatoare.

Recomandari privind accesul consumatorilor:

– accesul consumatorilor trebuie sa se realizeze intr-un numar limitat pentru a putea fi respectata distanta sociala de minim 1,5 metri;

– consumatorii care intra in spatiile de de vanzare a alimentelor trebuie sa utilizeze mijloacele de dezinfectie amplasate la nivelul intrarilor;

– consumatorii trebuie informati sa nu intre in contact cu alte persoane, in incinta unitatii,iar consumul de produse alimentare sa fie interzis.

Recomandari privind implementarea planului de curatare si dezinfectie:

– echipammentele si ustensilele trebuie curatate si dezinfectate ori de cate ori este necesar astfel incat sa se previna contaminarea alimentelor;

– actiunile de curatare/dezinfectie se realizeaza obligatoriu de cel putin doua ori pe zi la nivelul pardoselilor,holurilorsi usilor de acces,vitrinelor,casutelor de pastrare a obiectelor inainte de intrarea in unitate,cosurilor de cumparaturi,etc.:

– vestiarele si toaletele utilizate de personalul lucrator trebuie mentinute curate/dezinfectate in permanenta;

– la nivelul cailor de acces in unitatile de vanzare cu amanunutul frecventate de un numar semnificativ de  persoane (supermarket,hipermarket) este necesara amlasarea tavilor impregnate cu substante dezinfectante pentru incaltaminte.

Recomandari suplimentare la nivelul pietelor agroalimentare

– administratorii pietelor agroalimentare trebuie sa ia masurile necesare asigurarii unui flux de personal optim prin care sa se asigure distanta sociala de minim 1,5 metri;

– actiunile de curatare/dezinfectie trebuie sa se efectueze cel putin o data pe zi la nivelulpardoselilor,usilor de acces,dispozitivelor de expunere a marfii(tarabelor);

– administratorii pietelor precum si producatorii agricoli/vanzatorii din cadrul acestor piete trebuie sa se asigure ca sunt respectate regulile generale de igiena si personalul dispune de mijloace de protectie adecvate precum manusi ,bonete masti,etc.;

– la nivelul cailor de acces in pietele agroalimentare  frecventate de un numar semnificativ de  persoane este necesara amplasarea tavilor impregnate cu substante dezinfectante pentru incaltaminte;

– este recomandabil ca zonele de intrare in pietele agroalimentare sa fie separate de zonele de iesire..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 

DR.DUMITRU-SORIN SORESCU