Măsuri dispuse de catre DSVSA ARGES pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA Arges , prin intermediul structurilor de control, va demara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc).

La nivelul judetului Arges exista abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor, situate in Bascov (SC Sam Dor Divers SRL,SC Rador A&E SRL), Rucar (SC Cosco Vele SRL )si Costesti (SC Muntenia Costesti SRL) .

Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor si a iezilor proveniti de la crescatorii de animale ce detin exploatatii inregistrate sanitar veterinar.

Comercializarea carcaselor sacrificate la nivelul acestor abatoare se va face in piete autorizate temporar pentru aceasta activitate ( piata Ceair, piata Smardan si piata Gavana din Pitesti, piata centrala Curtea de Arges,piata Mioveni, piata Domnesti, precum si in macelarii inregistrate sanitar veterinar din toate localitatile judetului Arges, toate carcasele comercializate la nivelul unitatilor enumerate mai sus trebuie sa fie marcate doar cu stampila ovala.

DSVSA Arges a stabilit un program de lucru pentru perioadele 27 martie – 31 martie 2024 și 22 aprilie – 03 mai 2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în perioadele 27 – 31 martie 2024 și 22 aprilie – 03 mai 2024 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Arges și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

  Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.

Atragem atentia pe aceasta cale asupra riscurilor grave la care consumatorii se expun in cazul consumului de produse alimentare achizitionate din locuri neamenajate, fara supraveghere sanitara veterinara – comert stradal sau alte spatii neaprobate sanitar veterinar.