In conformitate cu Ord.nr.111/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, la nivelul pensiunilor turistice si a punctelor gastronomice locale este permisa sacrificarea animalelor din speciile ovine, caprine, suine pentru consum propriu al proprietarilor, cat si pentru obtinerea de preparate culinare care sunt servite turistilor, in urmatoarele conditii :
- Pensiunea, punctul gastronomic local, este inregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor ;
- Animalele provin din exploatatia proprie ;
- Animalele sun identificate si inregistrate in SNIIA (Sistemul National de Identificare si Inregistrate Animale) ;
- Animalele au fost examinate cu maxim 24 ore inainte de taiere de medicul veterinar oficial si sunt clinic sanatoase ;
- Examenul carnii si organelor dupa taiere este corespunzator si produsele sunt declarate apte pentru consum uman ;
- Rezultatele examenelor inainte si dupa taiere sunt consemnate de medicul veterinar oficial in registrul pensiunii ;
Model registru
Nr. crt. | Data examinării | Cod exploatație/
Număr înregistrare/autorizare sanitară veterinară* |
Specie (ovine, caprine,suine) | Cod identificare
animal (nr. crotalie) |
Rezultatul examenului clinic sanitar veterinar înainte de tăiere*** | Carnea și organele sunt corespunzătoare ca urmare a rezultatului examenului sanitar veterinar după tăiere
|
Rezultatul examenului pentru detectarea Trichinella | Cantitate (aprox.)
carne și organe corespunzătoare pentru consum uman (Kg) |
Cantitate (aprox.) carne și organe improprii
pentru consum uman (Kg)** |
Semnătura și ștampila medicului veterinar oficial care a examinat animalul înainte și după tăiere |
|
||||||||||
* Numărul de înregistrare/autorizare sanitară veterinară se va menționa în cazul în care exploatația este
înregistrată/autorizată sanitar veterinar
** Se va specifica motivul/motivele pentru care carnea și organele au fost declarate improprii consumului uman
*** Se va completa cu mențiunea corespunzător sau necorespunzător pentru tăiere
DIRECTOR EXECUTIV,
DANIEL- GELU LUPU