Evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si infestari cu Trichinella spp.

INFORMARE  PRESA

 

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si infestari cu Trichinella spp., DSVSA Arges recomanda  cumpararea de carne de porc , produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar  veterinar, care prin programul de control efectuat de Inspectorii  sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor garanteaza ca acestea provin din abatoare aprobate, unde se asigura asistenta sanitara veterinara permanenta.

S-au intalnit cazuri in care unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc sacrifica animale (porci) si evita controlul sanitar veterinar de catre medicii veterinari, inclusiv efectuarea examenului pentru depistarea trichinelozei.

Sacrificarea porcului si consumul acestuia in familie sau vanzarea de carne sau de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave asupra sanatatii consumatorului.

Se va solicita vizita medicului veterinar si consultatia inainte de sacrificare pentru a se verifica starea de sanatate a animalului (porcului), pentru sfaturi utile privind probele relevante care trebuie luate la sacrificare in vederea efectuarii examenului de trichina (probe din pilierii diafragmatici, muschii intercostali si muschii limbii).

Consumul carnii de porc si prepararea acesteia nu se va face decat dupa obtinerea de la medicul veterinar a rezultatului examinarii pentru Trichinela spp., rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea provenita de la porcii mistreti.

In cazul in care porcul este diagnosticat cu trichineloza, porcul se confisca in totalitate, proprietarul va fi despagubit, cu conditia ca porcul sa fie crotaliat si sa fie inregistrat in Baza nationala de date.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 

DR.DANIEL-GELU LUPU