Controale / Sanctiuni DSVSA Arges – OCTOMBRIE 2021

In contextul actual al evolutiei pandemiei  COVID – 19, pentru evitarea diseminarii virusului, cat si pentru protectia populatiei si a personalului propriu,

DSVSA Arges si-a adaptat activitatea, astfel incat in toate unitatile care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si nonanimala  medicii veterinari oficiali sunt prezenti permanent, pe toata perioda de lucru, asigurandu-se ca toate produsele rezultate sa respecte toate normele de calitate si salubritate.

In cazul fermelor de animale, asistenta medicala veterinara este asigurata de personalul propriu, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali.

In cursul lunii Octombrie, in unitatile de productie si de comercializare, au fost efectuate 540 controale, astfel:

  • abator: 8 controale;
  • fabrica procesare carne: 9 controale;
  • fabrica procesare lapte: 2 controale;
  • depozit alimentar 33 controale;
  • supermarket / hypermarket 27 controale;
  • carmangerie 7 controale;
  • macelarie 31 controale;
  • piata 12 controale;
  • unitati alimentatie publica 61 controale;
  • unitati cofetarie-patiserie 15 controale;
  • centru prelucrare lapte 29 controale;
  • cabinet medical veterinar 5 controale;
  • exploatatii nonprofesionale 12 controale;
  • ferma pasari 5 controale;
  • ferma porcine 3 controale;
  • ferma bovine 1 controale;
  • stupina 21 controale;
  • fond cinegetic 1 controale;
  • control in trafic 3 controale;
  • adapost caini 1 control;
  • depozit farmaceutic veterinar 1 control;
  • farmacie veterinara 5 controale;
  • magazin furaje 6 controale;

Controale oficiale unitati produse alimentare de origine nonanimala

  • Unitati de fabricare a produselor de panificatie / patisserie / cofetarie – 26 controale
  • Unitati de comercializare a produselor de panificatie congelata – 6 controale ;
  • Unitati tip supermarket/hypermarket – 28 controale ;
  • Unitati de depozitare produse alimentare – 31 controale ;
  • Unitati de depozitare a cerealelor- 7 controale ;
  • Unitate de prelucrare legume/ fructe- 9 controale ;
  • Unitate de fabricare a altor produse alimentare – 3 controale ;
  • Unitate de comercializare produse alimentare ( magazine)- 25 controale ;
  • Unitati de fabricare a produselor din soia -1 control ;
  • Unitati de productie primara a cerealelor- 17 controale ;
  • Unitati de fabricare a produselor zaharoase : 5 control ;
  • Unitati de fabricare a vinului – 2 control ;
  • Unitati de comert cu ridicata a produselor alimentare – 29 controale
  • Unitati de fabricare a produselor de morarit – 13 controale ;
  • Unitate de depozitare a legumelor si fructelor – 15 control ;
  • Unitate de fabricare a pastelor fainoase – 7 control ;
  • Unitate tip bar- 18 controale ;

In aceeasi perioada, pentru neconformitatile constatate, consilierii DSVSA Arges au aplicat conform HG 984 / 2005  cu modificarile si completarile ulterioare, 5 sanctiuni contraventionale, din care 1  avertisment  scris  si  4  amenzi in valoare totala de 20.400 lei, astfel :

–  2 amenzi in valoare de 2.400 lei pentru manipularea produselor alimentare și a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;

1 amenda in valoare de 12.000 lei pentru încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor la producerea, prelucrarea, distribuția, punerea pe piață sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale;

           – 1 amenzi in valoare de 6.000 lei pentru neinițierea de îndată, de către operatorul din sectorul alimentar care consideră sau are motive să creadă că un produs alimentar pe care l-a importat, produs, prelucrat, fabricat sau distribuit nu satisface cerințele privind siguranța produselor alimentare, a procedurilor pentru retragerea sau rechemarea produsului alimentar respectiv de pe piață în cazul în care produsul alimentar a ieșit de sub controlul imediat al respectivului operator inițial; neinformarea de îndată a autorităților competente despre procedura de retragere sau rechemare a produsului alimentar

Au fost scoase de la comercializare 15.820 kg produse alimentare de origine animala in valoare de 79.100 lei.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. DUMITRU-SORIN SORESCU