In contextul actual al evolutiei pandemiei COVID – 19, pentru evitarea diseminarii virusului, cat si pentru protectia populatiei si a personalului propriu,
DSVSA Arges si-a adaptat activitatea, astfel incat in toate unitatile care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si nonanimala medicii veterinari oficiali sunt prezenti permanent, pe toata perioda de lucru, asigurandu-se ca toate produsele rezultate sa respecte toate normele de calitate si salubritate.
In cazul fermelor de animale, asistenta medicala veterinara este asigurata de personalul propriu, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali.
In cursul lunii octombrie, in unitatile de productie, au fost efectuate 267 controale,astfel:
- abator: 5 controale;
- fabrica procesare carne: 4 controale;
- fabrica procesare lapte: 2 controale;
- depozit alimentar 4 controale;
- supermarket / hypermarket 8 controale;
- carmangerie 5 controale;
- macelarie 9 controale;
- piata 5 controale;
- unitati alimentatie publica 22 controale;
- unitati cofetarie-patiserie 12 controale;
- centru prelucrare lapte 4 controale;
- cabinet medical veterinar 16 controale;
- exploatatii nonprofesionale 33 controale;
- ferma pasari 4 controale;
- ferma porcine 3 controale;
- ferma bovine 2 controale;
- stupina 11 controale;
- fond cinegetic 7 controale;
- control in trafic 2 controale;
- adapost caini 2 control;
- depozit farmaceutic veterinar 1 control;
- farmacie veterinara 8 controale;
- magazin furaje 4 controale;
Controale oficiale unitati produse alimentare de origine nonanimala
- Unitati de fabricare a produselor de panificatie/patiserie/cofetarie – 16 controale
- Unitati de comercializare a produselor de panificatie congelata – 4 controale ;
- Unitati tip supermarket/hypermarket -12 controale ;
- Unitati de depozitare produse alimentare – 21 controale ;
- Unitati de depozitare a cerealelor- 3 controale ;
- Unitate de prelucrare legume/ fructe- 6 controale ;
- Unitate de fabricare a altor produse alimentare -1 control ;
- Unitate de comercializare produse alimentare ( magazine)- 15 controale ;
- Unitati de fabricare a produselor din soia -1 control ;
- Unitati de productie primara a cerealelor- 1 controale ;
- Unitati de fabricare a produselor zaharoase : 1 control ;
- Unitati de fabricare a vinului – 1 controale ;
- Unitati de comert cu ridicata a produselor alimentare – 5 controale ;
- Unitati de fabricare a produselor de morarit – 4 controale ;
- Unitate de depozitare a legumelor si fructelor -1 control ;
- Unitate de fabricare a pastelor fainoase – 1 control ;
- Unitate tip bar- 1 control ;
In aceeasi perioada, pentru neconformitatile constatate, consilierii DSVSA Arges au aplicat conform HG 984/ 2005 cu modificarile si completarile ulterioare, 7 sanctiuni contraventionale, din care 4 avertismente scrise si 3 amenzi in valoare totala de 16.200 lei, astfel :
– 1 amenda in valoare de 5.000 lei pentru folosirea incorecta a antibioticelor;
– 1 amenda in valoare de 1.200 lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena;
– 1 amenda in valoare de 10.000 lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare.
Au fost confiscate 1723 kg produse alimentare de origine animala in valoare de 11 379 lei.