Confirmare focar PPA com.Bascov,sat Mica

 

 

În data de  11.06.2019 Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucuresti a confirmat aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la un porc, dintr-o gospodărie din comuna  Bascov, localitatea Mica, judetul  Arges.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judetul Arges s-a întrunit în ziua de 12.06.2019, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul si combaterea acestei boli.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protectie pe o rază de 3 km si o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Ancheta epidemiologică fiind in curs de  desfăsurare.

DSVSA Arges solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităti, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Arges si autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conditiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social si economic.

 

Director Executiv DSVSA Arges,

Dr. Daniel-Gelu Lupu