COMUNICAT DE PRESA

In contextul declararii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a pandemiei COVID
19 , DSVSA Arges informeaza opinia publica urmatoarele:
In conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară
(EFSA) și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea
coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a
coronavirusului.
Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se
aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor
practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție,
manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează
punerea pe piață a unor alimente sigure.
De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul
alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să
contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul
unității.
Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea,
expunerea spre comercializare, realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu costituie un
pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului.
Se asigura asistenta sanitara veterinara permanenta in cele 7 abatoare , 5 unitati de
procesare carne si 4 unitati procesare lapte precum si in alte unitati inregistrate/autorizate
sanitar veterinar din judetul Arges.
Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA
desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind
siguranța alimentelor sunt respectate.