ANUNȚ CONCURS PROMOVARE SEF SERVICIU LSVSA

COMPARTIMENTUL JURIDIC ȘI RESURSE UMANE

Nr. 6906/31.03.2023           

ANUNȚ

Având în vedere art. 618 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, organizează la sediul instituţiei din localitatea Pitești, str. Calea Câmpulung nr. 4, județul Argeș, în data de 08.05.2023, ora 10,00 (probă scrisă), concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de Șef Serviciu, clasa I, gradul II, al Serviciului Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor ID POST 292339.

Interviul va avea loc în maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise.

Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână.

 

Condiții de participare:

  • să fie numiți într-o funcție publică din clasa I;
  • studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință medicină veterinară, domeniul de licență medicină veterinară, specializarea medicină veterinară;
  • studii universitare de master absolvite cu diplomă în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
  • minimum 5 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice;
  • să nu aibă o sancțiune disciplinară neradiată în condițiile legii.

 

Condiții specifice:

  • să dețină competențe lingvistice de comunicare în limba engleză de nivel mediu, dovedite cu documente emise în condițiile legii;
  • să dețină competențe de operare pe calculator de nivel mediu, dovedite cu documente în condițiile legii.

 

Dosarele de concurs se depun la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, din localitatea Pitești, str. Calea Câmpulung nr. 4, jud. Argeș, în termen de 20 zile de la data publicării anunțului, respectiv în perioada 31.03.202319.04.2023 (inclusiv), de luni până joi între orele 8.30-17.00 şi vineri între orele 8.30-14.30.

Dosarul de înscriere la concurs va conține documentele menționate la art. 143 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

  1. formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3 la H.G. nr. 611/2008
  2. curriculum vitae, modelul comun european;
  3. copia actului de identitate;
  4. copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;
  5. copie a diplomei de master în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, după caz, în situaţia în care diploma de absolvire sau de licenţă a candidatului nu este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate, conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  6. copia carnetului de muncă şi după caz, a adeverinţei eliberate de către angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice;
  7. copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medical de familie cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului;
  8. Cazier administrativ.

 

►Atribuțiile prevăzute în fişa postului:

ATRIBUŢII ŞI RESPONSABILITĂŢI GENERALE:

  1. planifică şi coordonează activităţile specifice ale structurii pe care o conduc;
  2. stabileşte obiectivele structurii pe care o conduc în conformitate cu cerinţele legale privind sistemul de control intern/managerial şi răspund de îndeplinirea acestora;
  3. întocmeşte fişele de post ale angajaţilor din structurile pe care le conduc şi le transmit spre aprobare directorului executiv;
  4. întocmeşte/contrasemnează evaluările angajaţilor din structurile pe care le conduc şi le transmit spre contrasemnare, dacă este cazul, directorului executiv adjunct şi spre aprobare directorului executiv;
  5. dispune măsurile necesare şi răspund de implementarea standardelor de control intern managerial la nivelul structurii pe care o conduc, potrivit prevederilor legale în vigoare;
  6. asigură şi răspunde de respectarea dispoziţiilor, normelor, standardelor, procedurilor generale stabilite şi aprobate de conducerea D.S.V.S.A. Arges în cadrul sistemului de control intern/managerial proiectat la nivelul instituţiei, în cadrul structurii pe care o conduc;
  7. asigură şi răspunde de raportarea rezultatelor activităţii structurii pe care o conduc, către şefii ierarhici superiori şi către A.N.S.V.S.A;
  8. asigură şi răspunde de realizarea demersurilor necesare cu privire la identificarea şi obţinerea resurselor necesare activităţilor specifice pe care le desfăşoară structura pe care o conduc;
  9. stabileşte şi aplică metode proprii privind controlarea derulării activităţilor specifice realizate de angajaţii din subordine;
  10. asigură şi răspunde de realizarea sarcinilor de serviciu dispuse de conducerea D.S.V.S.A. Arges şi de către A.N.S.V.S.A. la nivelul structurii pe care o conduc, în termenele stabilite de acestea;
  11. asigură şi răspunde de instruirea necesară a angajaţilor din subordine, în conformitate cu necesităţile identificate şi/sau dispoziţiile conducerii D.S.V.S.A. Arges şi ale A.N.S.V.S.A;
  12. răspunde de evaluarea corectă a riscurilor identificate la nivelul structurii pe care o conduc, precum şi de aplicarea şi corectitudinea măsurilor de tratare a acestor riscuri;
  13. coordonează, organizează şi răspunde de desfăşurarea activităţilor specifice structurii pe care o conduc şi de corectitudinea cu care acestea sunt realizate;
  14. asigură şi răspunde de comunicarea către conducerea D.S.V.S.A. Arges a deficienţelor de natură să producă alterări în buna desfăşurare a activităţilor realizate de personalul din subordine, precum şi a măsurilor propuse pentru remedierea acestor deficienţe;
  15. repartizează sarcini de serviciu angajaţilor din subordine, în conformitate cu competenţele acestora, cu privire la derularea activităţilor specifice structurii pe care o conduc.
  16. colaborează cu D.S.V.S.A. din alte judeţe pentru soluţionarea neconformităţilor legate de trasabilitate.

 

ATRIBUŢII ŞI RESPONSABILITĂŢI SPECIFICE:

  1. efectuează controale oficiale prin analize de laborator pentru probele recoltate în cadrul Planurilor cifrice aprobate, pentru probele recoltate în cadrul controalelor oficiale efectuate în caz de suspiciune, precum şi în cadrul programelor de autocontrol;
  2. verifică documentaţia privind îndeplinirea condiţiilor necesare autorizării laboratoarelor sanitar-veterinare şi/sau pentru siguranţa alimentelor organizate în cadrul unităţilor de procesare cunoscute sub denumirea de laboratoare uzinale şi laboratoarele organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agro-alimentar, efectuează evaluarea acestora, în conformitate cu prevederile legale, şi propune spre aprobare directorului executiv al D.S.V.S.A. Arges, pentru emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare;
  3. efectuează controale oficiale la laboratoare uzinale şi laboratoarele organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agro-alimentar şi poate participa la solicitarea ANSVSA şi cu aprobarea directorului executiv, la controalele realizate în laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor autorizate, conform legislaţiei în vigoare;
  4. aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii laboratoarelor controlate, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
  5. respectă cerinţele de performanţă ale metodelor analitice în acord de legislaţia europeană.
  6. utilizează metode standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare şi naţionale de referinţă sau metode proprii (dezvoltate in-house) şi întreprinde demersurile necesare pentru validarea, respectiv acreditarea metodelor folosite, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
  7. participă la testele de competenta organizate de laboratoarele naţionale/ europene de referinţă şi alte instituţii de profil;
  8. participă la investigaţii epidemiologice pentru obţinerea de informaţii suplimentare în vederea stabilirii diagnosticului, atunci când este cazul;
  9. răspunde de stabilirea necesarului şi a specificaţiilor tehnice privind echipamentele, reactivii, kit-urile, produsele biologice şi alte materiale necesare pentru efectuarea analizelor de laborator, în cadrul programului de autocontrol şi pentru activitatea de strategie naţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi în acord cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
  10. participă, în condiţiile legii, la întocmirea proiectelor de norme sanitare veterinare şi instrucţiuni tehnice privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor;
  11. întocmeşte informări şi rapoarte tehnice asupra analizelor efectuate;
  12. participă, în condiţiile legii, la întocmirea de programe sanitare veterinare de supraveghere, emergentă, de risc, asanare a unor boli la animale şi a zoonozelor;
  13. efectuează expertize de medicină legală veterinară prin metode de laborator;
  14. interpretează conform referenţialelor (legislaţiei) rezultatele obţinute în urma examenului de laborator;
  15. instruieşte la cerere personalul din cadrul laboratoarelor uzinale şi laboratoarelor organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agro-alimentar;
  16. instruieşte, la cerere, personalul responsabil cu recoltare probelor în programul de autocontrol din cadrul unităţilor supuse controlului sanitar veterinar, cu privire la modul de recoltare a probelor;
  17. participă la instruiri organizate de LNR şi alte întâlniri profesionale în domeniul său de activitate;
  18. centralizează şi transmite A.N.S.V.S.A., rapoartele anuale ale laboratoarelor uzinale şi a celor organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agro-alimentar, privind situaţia analizelor efectuate pe domenii de activitate şi profiluri;
  19. întreprinde demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a L.S.V.S.A., conform legislaţiei în vigoare;
  20. efectuează analize atât pentru evaluarea stării de sănătate şi bunăstării animalelor, cât şi pentru diagnosticul bolilor prin examene: morfopatologice, bacteriologice, micologice, virusologice, parazitologice, toxicologice, micotoxicologice, serologice, biochimice, hematologice, semiologice, de biologie moleculară şi de analiză genetică;
  21. efectuează analize la probele recoltate de către medicii veterinari oficiali pentru controlul produselor alimentare şi hranei pentru animale, de origine: indigenă, provenite din import, destinate exportului sau la cererea beneficiarilor;
  22. efectuează analize pentru controlul produselor alimentare şi pentru controlul hranei pentru animale prin examene specifice;
  23. efectuează analize pentru determinarea reziduurilor şi contaminanţilor conform Planului Naţional de Control Reziduuri şi Planului de monitorizare şi control al contaminanţilor întocmite în baza Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi în cadrul activităţilor de autocontrol;
  24. introduc toate cererile de analiză în sistemul LIMS şi emite buletine de analiză generate de sistemul LIMS;
  25. eliberează buletinele de analiză în maxim 24 de ore de la obţinerea rezultatului;
  26. răspunde de aplicarea şi implementarea corectă a metodelor oficiale, recomandate de laboratoarele naţionale de referinţă;
  27. întreprinde toate demersurile necesare pentru transmiterea electronică a informaţiilor necesare prin sistemul informatic LIMS şi pentru transmiterea probelor către laboratoarele care efectuează analizele solicitate;
  28. răspunde de înregistrarea informaţiilor aferente activităţilor specifice de laborator în cadrul sistemului electronic LIMS, inclusiv a informaţiilor privind gestiunea stocurilor;
  29. răspunde de verificarea şi gestionarea stocurilor de reactivi, kituri, produse biologice şi alte substanţe, inclusiv de utilizarea lor integrală în termenul de valabilitate precizat de producător;
  30. răspunde de comunicarea probelor de opinie suplimentară sau a probelor de referinţă către laboratoarele naţionale sau europene de referinţă, în cazul rezultatelor pozitive sau neconforme, conform procedurilor şi legislaţiei în vigoare;
  31. răspunde de îndeplinirea obligaţiilor aferente participării la testările de competenţă interlaboratoare, organizate de laboratoarele naţionale sau europene de referinţă;
  32. îşi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor ISO 17025/2005 pentru asigurarea calităţii;
  33. răspunde de raportarea activităţilor realizate către conducerea D.S.V.S.A., către A.N.S.V.S.A. şi către laboratoarele naţionale de referinţă, conform instrucţiunilor primite;
  34. în situaţia obţinerii de rezultate pozitive sau neconforme pentru analizele efectuate, notifică imediat D.S.V.S.A. pe teritoriul de competenţă al căruia au fost prelevate probele, prin mijloace de comunicare rapide (fax şi poştă electronică), în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
  35. asigură măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la toate locurile de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul L.S.V.S.A.;
  36. răspunde de modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul L.S.V.S.A.;
  37. participă la programe de cercetare în domenii de specialitate sau conexe, împreună cu institute de cercetare, universităţi sau organisme şi autorităţi de reglementare, pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare;
  38. asigură şi răspunde de implementarea măsurilor legale privind gestionarea substanţelor considerate precursori la fabricarea drogurilor, conform legislaţiei în vigoare;
  39. asigură şi răspunde de implementarea măsurilor legale privind gestionarea preparatelor şi substanţelor chimice periculoase, conform legislaţiei în vigoare;
  40. elaborează documentaţia de fundamentare privind necesitatea acreditării de noi metode şi o transmite institutelor veterinare, după aprobarea de către directorul executiv;
  41. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
  42. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către acesta către Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
  43. răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
  44. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

 

BIBLIOGRAFIE:

1.Constituţia României din 21 noiembrie 1991, republicată;

 

2.Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

 

3.Ordonanţa nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare*)**), cu modificările și completările ulterioare;

 

4.Legea nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi*) – cu modificările și completările ulterioare;

 

5.Ordonanţa nr. 42 din 29 ianuarie 2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările și completările ulterioare;

 

6.Hotărârea nr. 1415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Ordinul nr. 13 din 24 ianuarie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce stabileşte regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animală pentru examenul de laborator;

 

  1. Ordinul nr. 145 din 21 septembrie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, ambalare, identificare şi transport al probelor destinate examenelor de laborator din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, precum şi din domeniul organismelor modificate genetic – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Ordinul nr. 35 din 30 martie 2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Ordinul nr. 16 din 21 ianuarie 2021 privind aprobarea Programului pentru supravegherea, controlul şi eradicarea anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României şi a normelor de implementare a prevederilor Deciziei Comisiei 2010/346/UE din 18 iunie 2010 referitoare la măsurile de protecţie cu privire la anemia infecţioasă ecvină în România;

 

  1. Regulamentul nr. 625 din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr.1/2005 şi (CE) nr.1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr.854/2004 şi (CE) nr.882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) -cu modificarile si completarile ulterioare;-Art. 7: Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate ;Art. 8: Materialul de categoria 1; Art. 12: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 1;Art. 9: Materialul de categoria 2; Art. 13: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 2; Art. 10: Materialul de categoria 3; Art.14: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 3;

 

  1. Ordinul nr. 104 din 26 iulie 2021 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea, înregistrarea şi controlul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator;

 

  1. Ordonanţa nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Regulament nr. 1375 din 10 august 2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare – cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 852/2004 din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare – actualizat;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animal – actualizat;

 

 

TEMATICA:

  1. Constituţia României, republicată.

Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale;

  1. Reglementări privind funcția publică și funcționarii publici;

 

  1. Reglementări privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare;

 

  1. Reglementări privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați;

 

  1. Ordonanţa nr. 42 din 29 ianuarie 2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările și completările ulterioare – integral;

 

  1. Hotărârea nr. 1415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare – integral;

 

  1. Ordinul nr. 13 din 24 ianuarie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce stabileşte regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animală pentru examenul de laborator – integral;

 

  1. Ordinul nr. 145 din 21 septembrie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, ambalare, identificare şi transport al probelor destinate examenelor de laborator din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, precum şi din domeniul organismelor modificate genetic, cu modificările și completările ulterioare – integral;

 

  1. Ordinul nr. 35 din 30 martie 2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor – cu modificările și completările ulterioare – ANEXA NR. 1: Norme metodologice din 30 martie 2016 de aplicare a programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor – cu modificările și completările ulterioare și ANEXA NR. 2: Normele metodologicedin 30 martie 2016 de aplicare a programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. Ordinul nr. 16 din 21 ianuarie 2021 privind aprobarea Programului pentru supravegherea, controlul şi eradicarea anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României şi a normelor de implementare a prevederilor Deciziei Comisiei 2010/346/UE din 18 iunie 2010 referitoare la măsurile de protecţie cu privire la anemia infecţioasă ecvină în România – ANEXA nr. 1: PROGRAMUL pentru supravegherea, controlul şi eradicarea anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României:

CAPITOLUL I: Definirea bolii şi a termenilor de specialitate utilizaţi

CAPITOLUL II: Dispoziţii generale

CAPITOLUL III: Supravegherea

CAPITOLUL V: Modul de suportare a costurilor privind prelevarea şi testarea probelor

CAPITOLUL VI: Metode de diagnostic

CAPITOLUL VII: Confirmarea infecţiei cu virusul anemiei infecţioase ecvine

CAPITOLUL VIII: Reguli privind expertiza suplimentară

CAPITOLUL IX: Retestarea ecvideelor în exploataţiile contaminate

CAPITOLUL X: Retestarea ecvideelor în localităţile contaminate

CAPITOLUL XI: Testarea ecvideelor în vederea circulaţiei

CAPITOLUL XIII: Notificarea şi declararea oficială a AIE;

 

  1. Regulamentul nr. 625 din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr.1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) – cu modificările și completările ulterioare – integral;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) – cu modificările și completările ulterioare; – Art. 7: Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate; Art. 8: Materialul de categoria 1; Art. 12: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 1; Art. 9: Materialul de categoria 2; Art. 13: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 2; Art. 10: Materialul de categoria 3; Art. 14: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 3;

 

  1. Ordinul nr. 104 din 26 iulie 2021 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea, înregistrarea şi controlul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator, integral;

 

  1. Ordonanţa nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor – cu modificările și completările ulterioare, integral;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare – cu modificările și completările ulterioare integral;

 

  1. Regulamentul nr. 1375 din 10 august 2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne – cu modificările și completările ulterioare, integral;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu modificările și completările ulterioare, integral;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 852/2004 din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare – actualizat, integral;

 

  1. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animal – actualizat, integral;

 

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, persoană de contact Enescu Oana Daniela, consilier, Compartimentul Juridic și Resurse Umane, telefon 0248/211199, interior 118 fax 0248/212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.

Afișat în data de 31.03.2023, la sediu și pe pagina de internet a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș

 

Cu stimă,

 

 

Director Executiv,

Dr. Dumitru – Sorin SORESCU

 

 

  Nume, Prenume Funcția Data Semnătura
Elaborat Enescu Oana Consilier superior 31.03.2023