Având în vedere art. 618 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, organizează la sediul instituţiei din localitatea Pitești, str. Calea Câmpulung nr. 4, jud. Argeș, concurs de recrutare pentru ocuparea următoarelor funcţii publice de execuţie vacante:
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 292342, în cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA .
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 292349, în cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA .
– consilier, clasa I, grad profesional debutant, ID 533600, în cadrul Biroului Autorizare, Înregistrare TRECES si Gestiunea Activității de Import –Export, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată.
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533571, în cadrul Compartimentului Identificare și înregistrare Animale, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată.
– consilier, clasa I, grad profesional asistent, ID 292310, în cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animala, Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor.
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533561, în cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale.
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533567, în cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale.
– consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 543602, în cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale.
Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână.
Calendarul de desfășurare a concursului:
- selectia dosarelorde concurs, in termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirarii termenului de depunere a dosarelor;
- proba scrisă,în data de12.2021, ora 10.00, la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, din loc. Pitești, str. Calea Câmpulung nr. 4, jud. Argeș
- proba de interviu,în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la sediul instituţiei; doar acei candidați care au obținut la proba scrisă minimum 50 puncte.
Dosarele de înscriere la concurs se depun la secretariatul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, din loc. Pitești, str. Calea Câmpulung nr. 4, jud. Argeș, în maxim 20 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a instituției și pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, respectiv în perioada 15.11.2021 – 06.12.2021 (inclusiv), de luni până joi între orele 8.30-17.00 şi vineri între orele 8.30-14.30
Dosarul de înscriere la concurs trebuie să conțină în mod obligatoriu documentele prevăzute la art. 49 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 49 – (1) În vederea participării la concurs, în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorităţii sau instituţiei publice organizatoare, candidaţii depun dosarul de concurs, care conţine în mod obligatoriu:
- a) formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3; formularul inscriere
- b) curriculum vitae, modelul comun european;
- c) copia actului de identitate;
- d) copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;
- e) copie a diplomei de master în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, după caz, în situaţia în care diploma de absolvire sau de licenţă a candidatului nu este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate, conform prevederilor 153alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
- f) copia carnetului de muncă şi a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului/funcţiei sau pentru exercitarea profesiei;
- g) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului;
- h) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare pentru efort fizic, în cazul funcţiilor publice pentru a căror ocupare este necesară îndeplinirea unor condiţii specifice care implică efort fizic şi se testează prin probă suplimentară;
- i) cazierul judiciar;
- j) declaraţia pe propria răspundere, prin completarea rubricii corespunzătoare din formularul de înscriere, sau adeverinţa care să ateste lipsa calităţii de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică.
(11) Modelul orientativ al adeverinţei menţionate la alin. (1) lit. f) este prevăzut în anexa nr. 2D.
(12) Adeverinţele care au un alt format decât cel prevăzut la alin. (11) trebuie să cuprindă elemente similare celor prevăzute în anexa nr. 2D şi din care să rezulte cel puţin următoarele informaţii: funcţia/funcţiile ocupată/ocupate, nivelul studiilor solicitate pentru ocuparea acesteia/acestora, temeiul legal al desfăşurării activităţii, vechimea în muncă acumulată, precum şi vechimea în specialitatea studiilor.
(2) Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii. Pentru candidaţii cu dizabilităţi, în situaţia solicitării de adaptare rezonabilă, adeverinţa care atestă starea de sănătate trebuie însoţită de copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap, emis în condiţiile legii.
(3) Copiile de pe actele prevăzute la alin. (1), precum şi copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap prevăzut la alin. (2) se prezintă în copii legalizate sau însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretarul comisiei de concurs.
(4) Documentul prevăzut la alin. (1) lit. i) poate fi înlocuit cu o declaraţie pe propria răspundere. În acest caz, candidatul declarat admis la selecţia dosarelor şi care nu a solicitat expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă are obligaţia de a completa dosarul de concurs cu originalul documentului pe tot parcursul desfăşurării concursului, dar nu mai târziu de data şi ora organizării interviului, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de numire. În situaţia în care candidatul solicită expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă, extrasul de pe cazierul judiciar se solicită potrivit legii şi procedurii aprobate la nivel instituţional.
(5) Formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3 se pune la dispoziţie candidaţilor de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului din oficiu, prin publicare pe pagina de internet a acesteia în format deschis, editabil, în cadrul secţiunii dedicate publicităţii concursului, precum şi la sediu, în locul special amenajat pentru desfăşurarea de activităţi de informare şi relaţii publice, în format letric.
(6) Prin raportare la nevoile individuale, candidatul cu dizabilităţi poate înainta comisiei de concurs, în termenul prevăzut pentru depunerea dosarelor de concurs, propunerea sa privind instrumentele necesare pentru asigurarea accesibilităţii probelor de concurs.”
Copiile de pe actele de mai sus se prezintă în copii legalizate sau însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitate cu originalul de către secretarul comisiei de concurs.
Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 465 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare:
- a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
- b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
- c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
- d) are capacitate deplină de exerciţiu;
- e) este apt din punct de vedere medical să exercite o funcţie publică. Atestarea stării de sănătate se face pe bază de examen medical de specialitate, de către medicul de familie.
- f) îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitate prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiei publice;
- g) îndeplineşte condiţiile specifice, conform fişei postului, pentru ocuparea funcţiei publice;
- h) nu a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei;
- i) nu le-a fost interzis dreptul de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, prin hotărâre judecătorească definitivă, în condiţiile legii;
- j) nu a fost destituit dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 3 ani;
- k) nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică.
►Conditii de participare la concursul de recrutare
Condiţii specifice:
Studii de specialitate
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior ID 292342 din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință biologie, domeniul de licență biologie, specializarea biologie.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice vacante: minimum 7 ani.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior ID 292349 din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință medicină veterinară, domeniul de licență medicină veterinară, specializarea medicină veterinară.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice vacante: minimum 7 ani.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional debutant ID 533600 din cadrul Biroului Autorizare, Înregistrare TRECES si Gestiunea Activității de Import–Export, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe inginerești, ramură de știință ingineria resurselor vegetale și animale, specializarea ingineria produselor alimentare.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice vacante: nu este necesară.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533571 din cadrul Compartimentului Identificare și Înregistrare Animale, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință medicină veterinară, domeniul de licență medicină veterinară, specializarea medicină veterinară.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice vacante: minimum 7 ani.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional asistent, ID 292310 din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animala, Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință medicină veterinară, domeniul de licență medicină veterinară, specializarea medicină veterinară.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice vacante: minimum 1 an.
Pentru funcțiile publice vacante de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533561, ID 533567, ID 543602 din cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale:
– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramură de știință medicină veterinară, domeniul de licență medicină veterinară, specializarea medicină veterinară.
– Vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiilor publice vacante: minimum 7 ani.
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional superior ID 292342 din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA:
- Raspunde de intocmirea si actualizarea permanenta prin revizii a procedurilor specifice acreditate sau ce urmeaza a fi acreditate din sectia Microbiologie Alimentara
- Raspunde de validarile metodelor acreditate sau ce urmeaza a fi acreditate din sectia Microbiologie Alimentara
- Receptioneaza pe semnatura, identifica si inregistreaza probele, comanda si primeste mediile de cultura pe semnatura, analizeaza probele conform procedurilor specifice
- Completeaza si raspunde de intocmirea corecta a fiselor din cadrul sectiei
- Tine evidenta materiarelor de referinta specifice activitatii de microbiologie conform procedurilor specifice si ISL-urilor in domeniu
- Tine evidenta si raspunde de eliminarea si distrugerea deseurilor provenite din activitatea sectiei prin confirmarea inactivarii prin autoclavare si indepartarea lor la incinerare ;
- In sistemul LIMS aloca teste, introduce si valideaza rezultate, finalizeaza, tipareste si semneaza buletine de analiza ca responsabil de analiza
- Comanda si primeste mediile de cultura pe semnatura, efectuand si scăderea lor corelata cu numarul de probe efectuate ;
- Raporteaza situatiile lunare si trimestiale catre forurile superioare, instiinteaza seful de laborator al LSVSA ARGES cu privire la acestea
- Tine locul pe perioada determinata angajatiilor cu atributii si calificare similara celor pe care le are
- Participa si isi insuseste instruirile pe probleme de NTS si PSI facute de seful direct
- Participa la deplasarile in teritoriu pentru elucidarea diferitelor probleme ivite in elaborarea unui diagnostic competent sau ori de cate ori este nevoie
- Participa la autorizarea si controlul laboratoarelor uzinale sau de profil de pe teritoriul judetului
- Participa la instruirile de specialitate efectuate de forurile tutelare in vederea perfectionarii continue a pregatirii profesionale
- Este permanent preocupat de ridicarea nivelului profesional in reteaua sanitar veterinara de controlul alimentelor si asigura confidentialitatea totala vis-a-vis de sarciniile de serviciu
- Informeaza seful unitatii cu orice problema care aduce atingere legislatiei sanitare veterinare, deontologiei medicale veterinare
- Ramane responsabil de orice eveniment nedorit care apare in urma atitudinilor superficiale sau partinitoare
- Combate actiunile antiprofesionale
- Participa si executa orice activitate gospodareasca dispusa de seful unitatii
- Nu angajeaza unitatea in probleme ce ii depasesc competenta si nici nu foloseste calitatea pe care o are in alte scopuri
- Executa orice alte dispozitii si sarcini primite in scris de la conducatorul unitatii, in legatura cu atributiile specifice postului.
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional superior ID 292349 din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA
- îsi desafasoara activitatile medicale veterinare in Sectiile de Microbiologie alimentara si respectiv Bunastarea animalelor din cadrul LSVSA;
- respecta intocmai “Manualul de Organizare si Management” si indatoririle ce-i revin conform “Procedurilor generale” si “Procedurilor specifice “ din sistemul calitatii implementat in cadrul sectiei si al LSVSA
- Verifica intocmirea si actualizarea permanenta prin revizii a Procedurilor metodelor acreditate sau ce urmeaza a fi acreditate din cele doua sectii ;
- Verifica validarile metodelor acreditate sau ce urmeaza a fi acreditate din sectia microbiologie
- Imbunatateste – de comun acord cu cei implicati in activitatea analitica – Fisele de lucru si le revizuieste in functie de necesitati ;
- Controleaza evidenta Materialelor de referinta specifice activitatii de microbiologie conform Procedurilor si Instructiunilor de lucru in domeniu;
- Comanda si primeste mediile de cultura pe semnatura, efectuand si scăderea lor corelata cu numarul de probe efectuate
- Participa la instruirile de specialitate efectuate de forurile tutelare in vederea perfectionarii continue a pregatirii profesionale;
- In sistemul LIMS aloca teste, introduce si valideaza rezultate, finalizeaza, tipareste si semneaza buletine de analiza ca responsabil de analiză, responsabil compartiment;
- Intocmeste si inainteaza sefului LSVSA Necesarurile de Medii de cultura, Produse consumabile, aparatura, etc – avand grija sa actualizeze din timp in functie de fluxul de probe necesarul suplimentar ce trebuie justificat si solicitat astfel ca sa nu existe sincope in desfasurarea normala a activitatii din sectie;
- Tine locul –pe perioada determinata – angajatilor cu atributii si calificare similara celor pe care le are.
- Raspunde in calitate de Responsabil cu echipamentele LSVSA de toate actiunile ce privesc buna desfasurare a acestei activitati in laborator;
- Participa alaturi de alti specialisti la autorizarea si controlul Laboratoarelor uzinale de pe raza judetului Arges ;
- Respecta si urmareste respectarea in sectie a normelor de protectia muncii si PSI
- Este permanent preocupat de ridicarea nivelului profesional in reteaua sanitara veterinara asigura confidentialitatea toala vis-à-vis de calitatea de medic si functionar public
- Informeaza seful unitatii cu orice problema care aduce atingere legislatiei sanitare veterinare, deontologiei medicale veterinare.
- Ramane responsabil de orice eveniment nedorit care apare in urma atitudinilor superficiale sau partinitoare
- Combate actiunile antiprofesionale
- Participa si executa orice activitate gospodareasca dispusa de seful unitatii
- Nu angajeaza unitatea in probleme care ii depasesc competenta si nici nu foloseste calitatea pe care o are in alte scopuri.
- Executa orice alte dispozitii si sarcini primite in scris de la conducatorul unitatii, in legatura cu atributiile specifice postului
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional debutant ID 533600 din cadrul Biroului Autorizare, Înregistrare TRECES si Gestiunea Activității de Import–Export, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată:
- verifică documentaţia depusă la D.S.V.S.A. Arges, pentru autorizarea/înregistrarea unităţilor/activităţilor supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a mijloacelor de transport care necesita deţinerea unei autorizări/înregistrări şi stabileşte conformitatea sau neconformitatea acesteia, raportat la prevederile legale în vigoare;
- verifică şi întocmeşte nota de constatare/referatul de evaluare, în concordanţă cu legislaţia în vigoare, pentru acordarea autorizaţiei/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau, după caz, primeşte referatul de evaluare întocmit de personalul din Circumscripţiile Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, întocmeşte şi supune aprobării autorizaţia/documentul de înregistrare pentru unităţile/activităţile respectiv mijloacele de transport care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi asigură eliberarea acestora către titular/solicitant, cu consemnarea în registrele proprii a datelor relevante;
- în cazul în care unităţile/activităţile respectiv mijloacele de transport nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, comunică solicitanţilor refuzul emiterii autorizaţiei/documentului de înregistrare;
- ţine evidenţa, urmăreşte şi răspunde de respectarea termenelor de soluţionare prevăzute de lege pentru soluţionarea solicitărilor de autorizare/înregistrare;
- verifică documentaţia înaintată pentru unităţile/mijloacele de transport care vor fi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, întocmeşte şi propune, spre aprobare, directorului executiv, notificarea referitoare la avizarea proiectului pentru amplasarea, proiectarea şi construirea unităţilor, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
- întocmeşte şi actualizează catagrafiei unităţilor autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi o transmite la A.N.S.V.S.A.;
- răspunde de întocmirea şi actualizarea bazelor de date cu privire la unităţile/activităţile autorizate/înregistrate, respectiv mijloacele de transport autorizate/înregistrate şi actualizează informaţiile specifice de pe website-ul A.N.S.V.S.A.;
- comunică periodic modificările catagrafiei unităţilor/activităţilor autorizate/înregistrate, respectiv a mijloacelor de transport autorizate/înregistrate către structurile control oficial ale D.S.V.S.A.. Arges.
- primeşte referatul aprobat de directorul executiv privind propunerea de suspendare/interzicere şi întocmeşte ordonanţa de suspendare/interzicere a unităţilor/activităţilor;
- transmite spre aprobare către directorul executiv ordonanţele de suspendare/interzicere a unităţilor/activităţilor şi răspunde de comunicarea ordonanţelor aprobate la operatorul în cauză, respectiv actualizarea catagrafiei;
- răspunde de comunicarea la Oficiul Registrului Comerţului şi altor instituţii, conform legislaţiei în vigoare, a ordonanţei de interzicere a activităţii, având în vedere respectarea termenului legal;
- realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
- stabileşte în funcţie de domeniul specific de activitate al fiecărei structuri din cadrul D.S.V.S.A. Arges, nivelul de acces la informaţiile şi sistemul informatic pentru fiecare cont de utilizator în funcţie de atribuţiile înscrise în fişa postului;
- analizează datele înregistrate şi actualizarea acestora în sistemul informatic şi bazele de date ale A.N.S.V.S.A., conform prevederilor legale, stabileşte calitatea datelor analizate şi întocmeşte rapoarte statistice pentru structurile de specialitate în vederea utilizării lor pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice domeniului de competenţă.;
- actualizează informaţiile cuprinse în pagina de Internet a D.S.V.S.A. Arges.
- difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii D.S.V.S.A. Arges, pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- identifică nevoile de instruire şi face propuneri privind instruirea personalului şi/sau operatorilor economici pe domeniile specifice de activitate;
- monitorizează activităţile de comerţ intracomunitar, importul şi exportul de animale vii, embrioni, ovule, material seminal, hrană pentru animale, produse medicinale veterinare, produse alimentare şi SNCU pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A. Arges şi notifică directorul executiv adjunct pentru dispunerea controalelor ce se impun.
- organizează sesiuni de instruire/informare cu privire la legislaţia aferentă şi metodologia de aplicare privind activităţile de comerţ intracomunitar, import şi export de produse alimentare, produse medicinale veterinare, animale vii, embrioni, ovule, material seminal, hranei pentru animale şi SNCU.
- în scopul rezolvării cererilor şi sesizărilor primite, solicită, în termenele prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, informaţii de la celelalte structuri din cadrul A.N.S.V.S.A., respectiv unităţi subordonate acesteia, în scopul formulării şi transmiterii răspunsului către petiţionari;
- colaborează cu alte instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, în activitatea de soluţionare a reclamaţiilor şi petiţiilor;
- asigură aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- asigură, în condiţiile legii, aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică;
- asigură asistenţă şi instruire în administrarea paginilor web ale D.S.V.S.A. Arges;
- realizează activităţi de evaluare a unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, la solicitarea directorului executiv;
- răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
- răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533571 din cadrul Compartimentului Identificare și Înregistrare Animale, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată
- monitorizează, verifică şi răspunde de activităţile referitoare la înregistrarea exploataţiilor şi identificarea animalelor, remedierea eventualelor erori, potrivit legislaţiei în vigoare;
- controlează respectarea procedurilor tehnice privind comercializarea mijloacelor oficiale de identificare de către furnizorii primari şi secundari;
- emite, la cererea proprietarilor, paşapoartele pentru bovinele identificate şi înregistrate, şi eliberează paşapoartele emise către proprietarii bovinelor ;
- verifică respectarea termenelor legale de identificare şi înregistrare a datelor în BND de către utilizatorii Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, conform actelor normative în vigoare;
- controlează implementarea legislaţiei sanitare veterinare din domeniul înregistrării exploataţiilor şi identificării animalelor şi a procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A.;
- înregistrează în registre speciale operatorii economici care intermediază comerţul cu animale vii;
- verifică conformitatea datelor din BND cu cele din deconturile întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi privind acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor şi stabileşte eşantionul de control, pe care îl comunică Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală.
- gestionează controalele efectuate şi asigură asistenţă în domeniul specific de activitate, structurilor din cadrul D.S.V.S.A. Arges, precum şi altor instituţii cu activităţi conexe sau cu atribuţii de acordare a diverselor forme de sprijin financiar, în vederea aplicării prevederilor legislaţiei europene şi naţionale privind schemele şi măsurile de sprijin acordate întreprinzătorilor, în vederea dezvoltării sectorului agricol şi zootehnic din România, derulate de către MADR prin APIA şi APDRP, referitor la respectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor şi a bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC)
- realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
- răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
- soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
- răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional asistent, ID 292310 din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animala, Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor
- răspunde de elaborarea şi transmiterea, spre avizare, directorului executiv, a proiectului de Plan cifric anual, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor în vigoare;
- controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
- răspunde de aplicarea măsurilor de supraveghere şi profilaxie a zoonozelor, precum şi soluţionarea notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse de origine animală;
- efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
- monitorizează şi controlează modul în care se respectă prevederile legale referitoare la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, pe domeniul specific de activitate;
- întocmeşte situaţiile specifice privind gestionarea SNCU pe domeniul specific de activitate şi le transmite Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;
- controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la ecarisarea teritoriului, la igienizarea incintelor, la colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea şi eliminarea SNCU, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU din cadrul unităţilor de abatorizare/procesare pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A. Arges;
- efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
- răspunde de realizarea în teritoriu a acţiunilor din Planul cifric anual;
- asigură realizarea şi monitorizarea acţiunilor specifice din Planul Naţional de Control Reziduuri şi Planul de monitorizare şi control al contaminanţilor;
- supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în unităţile de producere, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi activitatea unităţilor respective;
- verifică conformitatea datelor din documentele justificative, referitoare la taxe şi tarife aferente serviciului de control oficial din unităţi autorizate în domeniul siguranţei alimentelor;
- controlează implementarea procedurilor privind buna practică de igienă şi aplicarea principiilor HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;
- dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor
- aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau neutralizare alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- dispune remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor realizate, inclusiv reexpedierea produselor neconforme;
- realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
- monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. Arges rezultatul acţiunilor de control în domeniul său specific de activitate, pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A. Arges;
- realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;
- participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi autorizate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
- realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii D.S.V.S.A. Arges, pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- înregistrează, prelucrează şi interpretează datele tehnice colectate din cadrul unităţilor de industrie alimentară, privind rezultatele examenelor de laborator pentru depistarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) şi întocmeşte situaţiile periodice oficiale pe care le înaintează la A.N.S.V.S.A;
- realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
- verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente de origine animală, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;
- efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de alimente de origine animală și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
- organizează sesiuni de instruire/informare cu privire la legislaţia aferentă şi metodologia de aplicare privind activităţile specifice;
- răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
- soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
- răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.
►Atribuțiile prevăzute în fişa postului de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533561, ID 533567, ID 543602 din cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale:
- propune directorului executiv al D.S.V.S.A. Arges emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;
- aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
- răspunde de întocmirea anchetelor epidemiologice şi de întocmirea documentaţiei conexe declarării, notificării, combaterii şi stingerii focarelor de boli transmisibile la animale şi de la animale la om, în conformitate cu normele stabilite de A.N.S.V.S.A. şi legislaţia în vigoare;
- verifică şi stabileşte statusul de sănătate a efectivelor de animale şi a exploataţiilor de animale;
- realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
- realizează acţiunile specifice şi răspunde de sistemul de monitorizare şi raportare în domeniul sănătăţii, zoonozelor şi agenţilor zoonotici, conform legislaţiei specifice în vigoare;
- stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de confiscare a animalelor vii, de reţinere oficială/sechestru, de retragere şi/sau distrugere a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine animală şi non-animală, a produselor medicinale veterinare, hranei pentru animale şi a altor produse supuse controlului sanitar-veterinar, respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicarea acestor măsuri;
- participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;
- răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
- răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;
- participă şi la alte activităţi dispuse de conducerea D.S.V.S.A. Arges, în conformitate cu limitele de competenţă.
- controlează în teren corectitudinea şi veridicitatea deconturilor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, privind acţiunile sanitare veterinare şi de identificare şi înregistrare a animalelor, suportate de la bugetul de stat, pe teritoriul de competenţă al circumscripţiei și răspund de luarea măsurilor legale ce se impun pentru realizarea planului cifric;
- monitorizează, certifică şi răspund, pe teritoriul stabilit, de respectarea condiţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către persoanele fizice sau de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de comerţ intracomunitar, import, tranzit şi export de animale vii, embrioni, ovule, material seminal, produse medicinale veterinare, hrană pentru animale, alimente și SNCU;
- participă la gestionarea alertelor iniţiate în cadrul S.R.A.A.F., pe teritoriul de competenţă al circumscripţiei;
- efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
- controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
- efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
- dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor
- răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
- aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune neutralizarea produselor medicinale veterinare, alimentelor, hranei pentru animale, animale vii, embrioni, ovule şi material seminal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- verifică concordanţa între informaţiile înregistrate în BND şi animalele existente în exploataţie şi dispune măsurile legale.
- verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente/hranei pentru animale, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;
- efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de animale vii, embrioni, ovule, material seminal, produse medicinale veterinare, hrană pentru animale, alimente și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
- realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
- întocmesc rapoarte şi situaţii privind unităţile care se află în aria de organizare şi funcţionare a circumscripţiei, inclusiv situaţia epidemiologică;
- întocmesc situaţii referitoare la suspiciunile/confirmările bolilor notificabile la animale, inclusiv zoonoze;
- evaluează şi răspund de verificarea îndeplinirii condiţiilor legale şi întocmesc referatul de evaluare, în concordanţă cu legislaţia în vigoare, pentru acordarea autorizaţiei/înregistrării sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor şi a obiectivelor supuse controlului sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, inclusiv pentru mijloacele de transport potrivit legii, pe domenii de activitate;
- transmite referatul de evaluare întocmit către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi Gestiunea Activităţii de Import – Export, ţinând cont de termenul legal de soluţionare a solicitării de autorizare/înregistrare.
- aplică, potrivit legii, măsuri imediate, în cazul suspiciunii unor boli ale animalelor pe teritoriul desemnat şi anunţă imediat conducerea D.S.V.S.A. Arges;
- preiau, prin decizia directorului executiv, şi alte competenţe de la Serviciul Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală, Serviciul Control Oficial Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Catagrafie şi Evidenţă Informatizată în funcţie de complexitatea activităţii;
- participă şi răspund, în condiţiile legii, la întocmirea documentelor necesare pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor;
- întocmesc evidenţa epidemiologică şi documentele care atestă statusul sanitar al efectivelor de animale, precum şi programele de combatere pentru bolile infectocontagioase şi parazitare cronice, conform normelor sanitar-veterinare, pe care le supune aprobării conducerii D.S.V.S.A Arges;
- supraveghează, în condiţiile legii, executarea lucrărilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, în caz de suspiciuni sau de confirmare de boli ale animalelor şi verifică corectitudinea întocmirii documentelor justificative;
- raportează conducerii D.S.V.S.A. Arges datele tehnice şi alte date, stabilite de D.S.V.S.A. Arges, inclusiv disfuncţionalităţile constatate în teritoriu, cu privire la nerespectarea Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, pe domeniul de competenţă teritorială;
- desfăşoară activităţi referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor, în condiţiile legii;
- realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- răspund de identificarea şi monitorizarea unităţilor din aria de organizare şi funcţionare a circumscripţiilor sanitar-veterinare pentru siguranţa alimentelor oficiale şi de asigurarea veridicităţii catagrafiei acestora, pe care o întocmesc şi transmit cu o frecvenţă lunară la Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;
- înregistrează şi completează la zi evidenţele tehnice obligatorii şi întocmesc actele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, conform legislaţiei în vigoare;
- realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
- întocmesc informări şi rapoarte tehnice asupra activităţii desfăşurate pe domeniul de competenţă;
- personalul angajat pe durată determinată în vederea efectuării activităților de control oficial din cadrul circumscripției, întocmește deconturile justificative privind activitatea de control oficial realizată și care urmează a fi tarifată și le înaintează directorului executiv adjunct.
- răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
- soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
- răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.
Pentru funcțiile publice vacante de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 292342, ID 292349, din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor, Serviciul LSVSA:
BIBLIOGRAFIA
- 1. Constituţia României, republicată
- Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, privind organizarea activitatii sanitare – veterinare si pentru siguranta alimentelor, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 145/2018, pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, ambalare, identificare si transport al probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor, precum si in domeniul organismelor modificate genetic, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 35 din 30 martie 2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
- Ordinul nr. 96 din 13 iulie 2021 pentru modificarea si completarea Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, ambalare, identificare, depozitare si transport al probelor de produse medicinale veterinare în vederea efectuarii controlului de laborator, aprobată prin Ordinul președintelui Autoritații Naționale Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 125/2016, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 104 din 26 iulie 2021 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind autorizarea, înregistrarea și controlul laboratoarelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în care se desfașoara activitați de testare și analize de laborator, cu modificările și completările ulterioare;
- Hotararea Guvernului nr. 1415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Regulamentul CE 2073 / 2005 privind criteriile microbiogice pentru produsele alimentare;
- SR EN ISO 17025/2018 Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercari si etalonari;
- Regulamentul (CE) NR. 852/2004 din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare;
- Regulamentul (CE) NR. 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 77 din 15 august 2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea bolilor animalelor, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 99 / 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul pestei porcine africane, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 67 / 2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la masurile pentru controlul pestei porcine clasice, cu modificările și completările ulterioare;
- Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 153 /2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul bolii de Newcastle (pseudopesta aviara), cu modificările și completările ulterioare;
Tematică
- Constituţia României, republicată.
Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;
- Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .
Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.
- Programe naționale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale pentru:
- CONTROL AL SALMONELOZELOR ZOONOTICE
- PARATUBERCULOZA
- TUBERCULOZA BOVINĂ
- BRUCELOZA LA ANIMALE
- TRICHINELOZA
- MONITORIZAREA, CONTROLUL ȘI ERADICAREA PESTEI PORCINE CLASICE
- PESTA PORCINĂ AFRICANĂ
- SUPRAVEGHEREA INFLUENȚEI AVIARE LA PĂSĂRI
- RABIA
- SUPRAVEGHEREA BOLII LIMBII ALBASTRE – BLUETONGUE
- ANEMIA INFECTIOASA ECVINA
- LEUCOZA ENZOOTICĂ BOVINĂ
- BOALA AUJESZKY
- ANTRAXUL
- MONITORIZAREA, CONTROLUL ȘI ERADICAREA ENCEFALOPATIILOR SPONGIFORME TRANSMISIBILE
- Prelevarea, ambalarea, identificarea si transportul probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor si pentru organisme modificate genetic si in domeniul sigurantei alimentelor.
- Recoltarea probelor destinate examenelor de laborator.
- Pastrarea si transportul probelor de organe sau/si cadavre destinate examenelor anatomo-patologice, bacteriologice, virusologice si parazitologice.
- Motivul respingerii probelor.
- Completare cerere de analiză
- Reglementări privind igiena produselor alimentare.
- Reglementări privind siguranța alimentară.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional debutant, ID 533600 în cadrul Biroului Autorizare, Înregistrare TRECES si Gestiunea Activității de Import –Export, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată:
BIBLIOGRAFIA
- 1. Constituţia României, republicată
- Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16 din 16 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/ centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, cu modificările şi completările ulterioare ;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 79 din 6 iunie 2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 57 din 24 iunie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificarile si completarile ulterioare;
10.Regulamentul de punere in aplicare ( UE ) 2021/ 605 al Comisiei din 7 aprilie 2021 de stabilire a masurilor speciale de combatere a pestei porcine africane;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 21 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Regulamentul ( CE ) 1/ 2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protectia animalelor in timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97;
- REGULAMENTUL (CE) NR. 852/2004 din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare ;
- REGULAMENTUL (CE) NR. 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;
Tematică
- Constituţia României, republicată.
Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .
Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.
- Reglementari privind inregistrarea/autorizarea sanitara veterinara din domeniul sanatatii si bunastarii animalelor ;
- Reglementari din domeniul subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman ;
- Reglementari privind autorizarea unitatilor din industria alimentara ;
- Reglementari privind inregistrarea sanitara veterinara din domeniul produselor alimentare de origine animala si nonanimala ;
- Reglementari privind combaterea pestei porcine africane ;
- Reglementari privind biosecuritatea in exploatatiile de pasari ;
- Protectia animalelor in timpul transportului ;
- Reglementari privind igiena produselor alimentare ;
- Reglementari privind siguranta alimentara ;
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533571 în cadrul Compartimentului Identificare și înregistrare Animale, Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată:
BIBLIOGRAFIA
- 1. Constituţia României, republicată
- Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanța Guvernului nr. 42 din ianuarie 2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 106/2015 cu modificările ulterioare, privind decontarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor si protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordonanța de urgență nr. 23 din 2010 privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 191 din 2012;
- Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 39/2010 pentru aprobarea cerințelor tehnice care trebuie îndeplinite de mijloacele oficiale de identificare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, precum și pentru stabilirea condițiilor de aprobare a acestora pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr.85/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare și înregistrare a suinelor cu modificările şi completările ulterioare;
- ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 113 din 10 septembrie 2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, cu modificările și completările ulterioare;
- Regulamentul (CE) nr. 1082/2003 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare al Regulamentului (CE) Nr.1760/2000 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste controalele minime care trebuie efectuate in cadrul sistemului de identificare si de inregistrare a bovinelor.
Tematică
- Constituţia României, republicată.
Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;
- Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.
- Obligaţiile medicilor veterinari;
- Responsabilităţile medicului veterinar de liberă practică împuternicit / reprezentantului legal al societăţii comerciale;
- Responsabilităţile medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
- Actiuni realizate in procesul de identificare si înregistrare a bovinelor;
- Obligaţii în cazul achiziţionării de animale prin comerţ intracomunitar sau prin import;
- Obligaţii privind identificarea şi mişcarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale;
- Termene de identificare;
- Înregistrarea exploataţiilor;
- Înregistrarea sanitar veterinară a mijlocitorilor de afaceri cu animale vii;
- Obligaţiile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii;
- Obligaţiile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor;
- Informaţii privind înscrisurile imprimate pe crotalia auriculară simplă şi crotalia auriculară electronică;
- Identificarea suinelor în exploataţiile comerciale industriale;
- Elemente luate in considerare in analiza de risc pentru selecția exploatațiilor cu bovine care trebuie inspectate de către autoritatea veterinara competenta.
Pentru funcția publică vacantă de consilier, clasa I, grad profesional asistent, ID 292310 în cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animala, Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor:
BIBLIOGRAFIA
- 1. Constituţia României, republicată
- Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările și completările ulterioare;
5.Regulamentul (UE) 625/2017 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale efectuate pentru aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor;
6.Regulamentul(UE) 852/2004 privind igiena produselor alimentare;
- Regulamentul(UE) 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala;
8.Regulamentul (UE) 178/2002 de stabilire a principiilor si cerintelor generale ale legislatiei sanitare veterinare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
- Regulamentul 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;
Tematică
- Constituţia României, republicată.
Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.
- Regulamentul (UE) 625/2017 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale efectuate pentru aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor:
Capitolul II- Sectiunea I. -Art.9 -Norme generale privind controalele oficiale, Art.14 – Metodele si tehnicile de control oficial,
-Sectiunea II. – Art.16 – Cerinte suplimentare pentru controale oficiale si alte actiuni oficiale in anumite domenii, Art. 18 – Norme specifice privind controalele oficiale si pentru actiunile intreprinse de catre autoritatile competente in legatura cu productia de produse de origine animala destinate consumului uman, Art. 21 – Normele specifice privind controalele oficiale si actiunile intreprinse de autoritatile competente in legatura cu cerintele in materie de bunastarea animalelor.
- Regulamentul (UE) 852/2004 privind igiena produselor alimentare:
Capitolul II – Obligatiile operatorilor din sectorul alimentar, Anexa II – cerinte sanitare generale aplicabile operatorilor din sectorul alimentar.
- Regulamentul (UE) 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala:
Anexa II-Cerinte privind mai multe produse de origine animala-Sectiunea I-Marca de identificare;Sectiunea III- Informatii privind lantul alimentar;
Anexa III Cerinte specifice: Sectiunea I-carne de ongulate domestice,Sectiunea V-carne tocata, preparate din carne si carne separata mecanic, Sectiunea VI-Produse din carne, Sectiunea IX-lapte crud, colostru, produse lactate si produse pe baza de colostru, Sectiunea X-oua si produse din oua.
- Regulamentul (UE) 178/2002 de stabilire a principiilor si cerintelor generale ale legislatiei sanitare veterinare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare:
Sectiunea 4; Art.14 – Cerinte pentru siguranta produselor alimentare, Art.18 -Trasabilitatea, Art.19 – Responsabilitati in domeniul produselor alimentare, operatorii din sectorul alimentar.
- Regulamentul 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare:
Anexa I, Criterii microbiologice pentru produsele alimentare Cap.2- Criterii de igiena a procesului, Cap.3-Norma pentru prelevarea de probe si pregatirea probelor pentru teste.
Pentru funcțiile publice vacante de consilier, clasa I, grad profesional superior, ID 533561, ID 533567, ID 543602 din cadrul Circumscripțiilor Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale:
BIBLIOGRAFIA
- 1. Constituţia României, republicată
- Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- REGULAMENTUL (UE) 2016/429 – Bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor;
- REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/687 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate;
- REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/689 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente;
- REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/605 Stabilirea măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 67 din 26 octombrie 2012 privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei;
- ORDIN 35/2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor*).
Tuberculoza bovina,
Leucoza enzootica bovina
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1069/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI – de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală);
- Regulamentul (CE) nr. 999/2001 – de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16 din 16 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/ centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 20 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 21 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea cu modificările şi completările ulterioare ;
- Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 64 din 8 martie 2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile care produc alimente de origine animal cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 106 din 22 septembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 40 din 29 aprilie 2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor cu modificările şi completările ulterioare;
Tematică
- Constituţia României, republicată.
Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale
- Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;
- Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .
Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.
- REGULAMENTUL (UE) 2016/429 – Bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor :
Partea I, Cap. 2, art. 6, 7 – Boli emergente; parametri de evaluare pentru listarea bolilor;
Partea I, Cap. 3, Secțiunea 1, art. 10 – Responsabilitățile operatorilor în ceea ce privește sănătatea animală și măsurile de biosecuritate;
Partea II, Cap. 4, art. 42 – Suspendarea, retragerea și restabilirea statutului de indemn de boală;
Partea III, Titlul I, Cap. 2 – Utilizarea medicamentelor de uz veterinar pentru prevenirea și controlul bolilor;
- REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/687-Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate,
Obligațiile operatorilor în caz de suspiciune a prezenței unei boli de categoria A la animale deținute într-o unitate;
Partea II, cap. I, art. 7 – Măsuri preliminare de restricții și de biosecuritate în caz de suspiciune a prezenței unei boli de categoria A la animalele deținute într-o unitate;
Partea II, cap. II, sect. 1, art. 22 – Măsuri care trebuie aplicate în zona de restricții;
Partea II, cap. II, sect. III, art. 55 – Durata măsurilor de control al bolilor în zona de supraveghere;
- REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/689 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente,
Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 17 – Populațiile de animale vizate și suplimentare pentru programele de eradicare a anumitor boli;
Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 18 – Obligațiile operatorilor în ceea ce privește programele de eradicare a anumitor boli;
Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 25 – Ancheta epidemiologică și investigațiile în cazul confirmării anumitor boli;
- REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/605 Stabilirea măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane,
Cap. III, sect. 6, art. 28 – Condiții specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează circulația transporturilor de porcine deținute în zona de restricții de categoria III, în afara acestei zone, către o zonă de restricții de categoria II situată pe teritoriul aceluiași stat membru în cauză;
Cap. III, sect. 6, art. 29 – Condiții specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează circulația transporturilor de porcine deținute în zona de restricții de categoria III, în afara acestei zone, în vederea sacrificării imediate pe teritoriul aceluiași stat membru în cauză;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 67 din 26 octombrie 2012 privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei;
Art. 1 – 13 – Documente si conditii obligatorii pentru mişcarea suinelor vii pe teritoriul României;
- ORDIN 35/2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor*).
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 1 – Programul pentru monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România;
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 2 – Programul de supraveghere a influenţei aviare la păsările domestice şi sălbatice în România;
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 3 – Programe naţionale de control al salmonelozelor zoonotice în România;
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 7 – Tuberculoza bovina,
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 8 – Leucoza enzootica bovina
Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 9 – Pesta porcină africană;
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1069/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI – de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală),
Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 8 – Materialul de categoria 1;
Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 9 – Materialul de categoria 2;
Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 10 – Materialul de categoria 3;
- Regulamentul (CE) nr. 999/2001- de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă
Cap. III, art. 8 – Materiale cu riscuri specificate,
Anexa III, Cap. A, pct. II, subpct. 2 – Monitorizarea ovinelor și a caprinelor sacrificate pentru consumul uman
Anexa III, Cap. A, pct. II, subpct. 3 -Monitorizarea ovinelor și caprinelor care nu sunt sacrificate în vederea consumului uman
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16 din 16 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/ centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate cu modificările şi completările ulterioare ;
Anexa 1, Cap. II – Înregistrarea sanitar – veterinară a unităţilor care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar – veterinar şi a mijloacelor de transport animale vii pentru distanţe de până la 65 km;
Anexa 1, Cap. III – Autorizarea sanitar – veterinară a unităţilor care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar -veterinar şi a mijloacelor de transport animale vii altele decât cele pentru distanţe de până la 65 km;
Anexa 1, Cap. IV – Autorizarea unităţilor/centrelor de colectare/exploatatiilor de origine care desfăşoară activităţi de import, export sau comerţ intracomunitar cu animale vii, material seminal, ovule şi embrioni;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 20 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine;
Anexa 1, Cap. II – Reguli generale de biosecuritate aplicate în exploataţiile de suine: Reguli generale de biosecuritate – Nivelul I de biosecuritate / Nivelul II de biosecuritate/ Nivelul III de biosecuritate;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 21 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea cu modificările şi completările ulterioare ;
Art. 5 – Condiţii minime de funcţionare pentru filtrul sanitar-veterinar;
Art. 15 – Condiţii minime de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale de tip A de păsări;
Art. 16 – Documente sanitar-veterinare şi zootehnice obligatorii într-o exploataţie comercială de păsări;
- Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;
Art. 5 – Norme speciale privind testele și prelevarea de probe;
Art. 7 – Rezultate nesatisfăcătoare;
Anexa II, Cap. 3, pct. 3.2 – Prelevarea de probe bacteriologice în abatoarele și unitățile de producție a cărnii tocate și a preparatelor din carne, a cărnii separate mecanic și a cărnii proaspete: – Norme de prelevare a probelor pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline; Reguli de prelevare pentru carcasele de pasăre și pentru carnea proaspătă de pasăre; Frecvențele prelevării de probe pentru carcase, carne tocată, preparate din carne, carne separată mecanic și carne proaspătă de pasăre;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală.
Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. d – ce activitati cuprinde productia primara;
Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. e – produsele primare de origine animală destinate vânzării directe;
Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. g – ce reprezinta cantităţi mici de produse primare de origine animală;
Cap.I, pct. 3, art. 5 -11 – Obligaţiile micilor producători care obţin şi expun la vânzare produse primare de origine animală
Cap.I, art. 19 – Documente necesare pentru obţinerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1, din Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.
Cap.I, art. 21, 22 – Conditii stabilite de legislatie pe care trebuie sa le respecte operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală ca să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 64 din 8 martie 2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile care produc alimente de origine animal cu modificările şi completările ulterioare ;
Art. 14 – 16 – Obligatiile personalului de specialitate care realizează controlul oficial sanitar-veterinar în unităţile prevăzute la pct. I din anexa nr. 1 care isi desfăşoară activitatea sub îndrumarea tehnică a coordonatorului circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale;
Anexa I, pct. I – Categoriile de unităţi care produc alimente de origine animală pentru care se percep tarife pentru acţiunile de control oficial sanitar-veterinar;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 106 din 22 septembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor cu modificările şi completările ulterioare ;
Anexa I procedura, pct. 2 – Responsabilităţile medicului veterinar de liberă practică împuternicit/reprezentatului legal al societăţii comerciale;
Anexa I procedura, pct. 3 – Responsabilităţile medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale;
Anexa I procedura, pct. 4 – Responsabilităţile Serviciului/Biroului control oficial sănătate şi bunăstare animală din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
Anexa I procedura, pct. 5 – Responsabilităţile Serviciului/Biroului catagrafie, autorizare, înregistrare şi evidenţă informatizată din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului Bucureşti;
- Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 40 din 29 aprilie 2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor cu modificările şi completările ulterioare ;
Cap. I, art. 4 – Termene de identificare;
Cap. I, art. 6 – Documente necesare in vederea înregistrării ca utilizator SNIIA a asociaţiei înregistrate legal;
Cap. I, art. 7 – Înregistrarea sanitar veterinară a mijlocitorilor de afaceri cu animale vii;
Cap. I, art. 8 – Înregistrarea exploataţiilor;
Cap. II, art. 11 – Obligaţii privind identificarea şi mişcarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale;
Cap. II, art. 12 – Obligaţii privind transportul animalelor vii;
Cap. III, art. 13 – 18 – Obligaţiile proprietarilor de exploataţii comerciale şi exploataţii comerciale de tip A/deţinătorilor de animale din exploataţii nonprofesionale care efectuează activitatea de identificare şi înregistrare prin asociaţiile înregistrate legal; Obligaţii privind activitatea din abatoare.
Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, persoană de contact Enescu Oana Daniela, consilier, Compartimentul Juridic și Resurse Umane, telefon 0248/211199, interior 118 fax 0248/212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.
Afișat în data de 15.11.2021, la sediu și pe pagina de internet a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș
Cu stimă,
Director Executiv,
Dr. Dumitru – Sorin SORESCU
Nume, Prenume | Funcția | Data | Semnătura | |
Elaborat | Enescu Oana | Consilier superior | 15.11.2021 |